Vi har fire filmer klare til våren, SUPERHELTER fra Paolo Genovese (Perfekte Fremmede) som egentlig skulle vært klar i 2020, men der produksjonen og distribusjonen av filmen ble stoppet av nedstengningen. Filmen har akkurat hatt premiere i Italia, og både kritikerrespons og resultater er gode.

Filmen er en nydelig date-film, og vår plan var egentlig å ha den klar til premiere den 11. februar, så den kan brukes på Valentinsdagen. Men nå har det oppstått et problem med klareringen av musikkrettighetene for internasjonal bruk, så vi frykter vi må utsette filmen et par uker.

Så har vi den franske MØR OG SAFTIG! et fransk drama fra Paris som starter i motemiljøet og så forflytter seg over i kjøttbransjen… Jeg vet det høres snodig ut, men det er faktisk ganske enkelt.  Charly er datter av en slakter, men har sverget på at hun aldri skal tilbake til den bransjen, og jobber med mote. Men så får hun sparken, og hennes far dør plutselig. Farens yngre foretningspartner, Martial, får etter hvert overbevist henne om at de skal gjøre butikken om til en leverandør av bare de beste økologiske råvarer fra utvalgte gårder, og dette viser seg å bli en stor suksess. Men begge har store egoer, og etter hvert kommer konfliktene krypende…

I Venezia fant vi to fantastiske filmer, den russiske KAPTEIN VOLKONOGOV UNNSLIPPER og den finske DEN BLINDE MANNEN SOM IKKE VILLE SE TITANIC.

Filmen er en av de mest fabelaktige jeg har sett på åresvis, og for å underbygge at det kan gjelde flere, så siterer jeg hva Oda M. Tjørstad fra Kosmorama sa da hun så filmen i Tallinn: ”Det er en av den sterkeste filmopplevelsen jeg har hatt på mange, mange år! Wow. Jeg skjønner godt hvorfor den fikk stående applaus i Venezia.”

Filmen vant også Publikumsprisen der.

Dette er en film om en ung mann som er sterkt rammet av MS; I den grad at han sitter i rullestol, knapt klarer å bevege seg ved egen hjelp, og holder på å bli blind. Han har en – også alvorlig syk – venninne som han kommuniserer med via telefon, og en dag bestemmer han seg uten videre for å dra og besøke henne; noe som ikke er så enkelt i hans situasjon.

KAPTEIN VOLKONOGOV UNNSLIPPER hadde også verdenspremiere i Venezia, og er en svært intensiv russisk film som foregår på 30-tallet i Stalins Russland. Kaptein Volkonogov arbeider i det hemmelige politiet NKVD(forløperen til KGB), hvor han og hans unge medsoldater har som jobb å torturere tilståelser ut av uskyldige mennesker som kan ses på som en fare for Sovjetstaten.

Men selv ikke de er sikre fra å bli ansett som potensielle forrædere og når Volkonogov aner at han er nestemann som skal tas, så stikker han av. Det som følger derfra er en heseblesende kamp mot tiden for å oppnå sitt mål, og en film som tidvis får deg ytterst på stolkanten av sitrende spenning.

Til slutt, vi venter fortsatt på del 2 av Thierry Fremaux’s Lumiere-filmer, LUMIERE! EVENTYRET FORTSETTER. Denne er sterkt forsinket pga. corona-situasjonen, og vi vet ikke noe om når den blir ferdig. Vi håper den kommer i løpet av året.