I etterkrigstidens Tyskland blir Hans gjentatte ganger arrestert og satt i fengsel. Den eneste forbrytelse han har begått er å være homofil. Tidligere har han sittet i konsentrasjonsleir av samme grunn. Freden bringer ingen frihet for Hans. Etter krigen utvikler han et uventet og nært forhold til Viktor, som soner en langtidsstraff for mord.

Franz Rogowski leverer nok en glimrende prestasjon i rollen som Hans. Tidligere har han spilt i filmer som En natt i Berlin (2015), Transit (2018) og Undine (2020). I Great Freedom befester han sin posisjon som en av Tysklands fremste skuespillere.

Dette sterke fengselsdramaet om forbudt kjærlighet har høstet en rekke priser og gode anmeldelser. Filmen har fått særlig mange lovord for sin elegant strukturerte dramaturgi, som følger ulike parallelle tidslinjer, og ikke minst for Rogowskis solide skuespillerprestasjon.
—-
”Den store friheten” var Østerrikes Oscarbidrag i 2021 og vant ”Un Certain Regard Jury Prize” på filmfestivalen i Cannes i fjor. En sterk og rystende berettelse om livet som offer for Paragraf 175, den tyske loven som kriminaliserte homoseksuelle handlinger og som først ble helt fjernet i 1994.
—-
Svenske kritikerreaksjoner:
”“Den stora friheten” är en viktig skildring av något så fasansfullt som en inskränkning på helt normal kärlek mellan samtyckande individer.” – 4/5 Moviezine

”En fängslande rollprestation som berör på alla plan.” 4/5 – OmFilmer

”Djupt drabbande, originell och intelligent” – 5/5 Corren

”En film du kommer tänka på länge” – 4/5 QX